PrijavaX
NewsletterX

Prijavite se da dobijate naš Newsletter:

Press room

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Otvarajuća Konferencija IPA Programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, pod sloganom "Dobri susedi zajedno stvaraju budućnost", održana je 21. oktobra 2009. godine u Segedinu, u Mađarskoj.

Konferenciju je otvorio Dr. István Ujhelyi, Državni sekretar u Kabinetu Premijera Republike Mađarske pozdravljajući skoro 200 okupljenih gostiju, koje su činili predstavnici Evropske Komisije, predstavnici dve države, visoki državni činovnici, predstavnici medija, institucija i organizacija, kao i zainteresovanih potencijalnih aplikanata iz javnog i civilnog sektora.

Gostima su dobrodošlicu poželeli Brigitta Zicherman-Mikulás, šef Direktorata Programa; Dr. János Benedek, Direktor VÁTI-ja, neprofitne organizacije za regionalni razvoj i urbano planiranje u Mađarskoj; Gordana Lazarević, pomoćnik Ministra finansija Republike Srbije i Genevieve Leveaux,  Generalni direktorat za regionalnu politiku Evropske Komisije.

Konferencija je organizovana u cilju promocije prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, kao i informisanja potencijalnih aplikanata o Prvom javnom pozivu za prijavljivanje predloga projekata u okviru Programa, otvorenog 29. septembra 2009. godine. U okviru ovog Poziva na raspolaganju će biti 16.607.511 evra iz sredstava Evropske Unije (IPA fond).

Teritorija sa koje mogu biti organizacije koje podnose predloge projekata obuhvata županije Čongrad i Bač-Kiškun u Republici Mađarskoj, a u Republici Srbiji Zapadnobački, Severnobački, Severnobanatski, Južnobački i Srednjebanatski okrug. Južnobanatski i Sremski okrug učestvuju u Programu kao pridružene oblasti do 20% iznosa raspoloživih u okviru Programa.

Organizacije koje mogu prijavljivati predloge projekata su neprofitne organizacije, između ostalih, okruzi i lokalne samouprave, udruženja lokalnih uprava, fondacije, udruženja, javne neprofitne kompanije, obrazovne institucije, komore, itd. U svakom projektu moraju zajednički da budu zastupljene najmanje po jedna organizacija iz Mađarske i Srbije, sa teritorije obuhvaćeneProgramom.

Javni poziv za prijavljivanje predloga projekata je otvoren 90 dana. Rok za predaju predloga projekata je 31. decembar 2009. godine.

Dokumentacija javnog poziva, procedure za podnošenje prijava i dodatne informacije mogu se naći na web sajtu Programa: www.hu-srb-ipa.com.

O Otvarajućoj Konferenciji u medijima:

HU-SRB_press monitoring_Opening_21102009.doc

Radio interview with Páter Rácz

U današnje vreme interaktivne mape koristimo mnogo češće nego štampane. Interaktivne mape su praktičnije, dostupnije i informativnije. Pored štampanog Vodiča kroz granične prelaze između Mađarske i Srbije, napravili smo interaktivnu mapu da vam pomogne pri planiranju putovanja preko graničnih prelaza. Kliknite na mapu i uživajte u putovanju kroz region.

Za uvećanje kliknite ovde »

csongrad west-backa north-backa north-banat south-backa central-banat south-banat srem