PrijavaX
NewsletterX

Prijavite se da dobijate naš Newsletter:

Downloads Serbia

Evropska Komisija je odobrila program Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Evropska Komisija (EK) je dana 15. decembra 2015. godine prihvatila novi program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije – program Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija. 

Ukupna vrednost doprinosa programu od strane Evropske Unije (ERFA/IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć) iznosi 65 124 000 EUR. Uzimajući u obzir nacionalni doprinos (uključujući i doprinos projektnih partnera), ukupni budžet programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija iznosi 76 616 474 EUR.

Dokument Program saradnje  (Cooperation Programme – CP) programa Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija možete preuzeti ovde:

Primeri dobre saradnje

IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija sa ponosom predstavlja publikaciju Primeri dobre saradnje, koja predstavlja primere dobre saradnje između organizacija iz Mađarske i Srbije koje su implementirale projekte u okviru programa 2007-2013.

Ovde možete preuzeti elektronsku verziju publikacije Primeri dobre saradnje:

HUSRB/1203 Smernice o prihvatljivosti troškova i izveštavanju za projektne partnere iz Republike Srbije

Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije pripremio je uputstvo za projektne partnere iz Republike Srbije na IPA Programu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Smernice su namenjene projektnim partnerima iz Republike Srbije koji ostvaruju pravo na finansiranje bilo kao glavni korisnik (Lead Beneficiary) ili projektni partner (Project Partner). Dokument pruža opšti pregled dužnosti i odgovornosti preuzetih od strane projektnih partnera iz Srbije, kao i informacija o prihvatljivosti i vrstama troškova, izveštavanju, obavezama projektnih partnera po pitanju izveštavanja ka prvostepenoj kontroli koja se sprovodi u Srbiji.
Pored navedenih smernica, ovde možete da preuzmete i novi Partner report koji važi za 3. IPA poziv (HUSRB/1203) prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, kao i set dokumenata koji je pripremila Prvostepena kontrola kako bi Vam olakšala proces izveštavanja.

VAŽNA NAPOMENA: Od dana 5. aprila 2013. godine za sve projekte u fazi implementacije IPA Programa prekoranične saradnje Madjarska-Srbija važe novoobjavljene Smernice o prihvatljivosti troškova koje mozete preuzeti ovde:

HUSRB/1203 Prezentacije sa radionica za projektne partnere iz Srbije

Tematske radionice za projektne partnere iz Srbije čiji su projekti prihvaćeni za sufinansiranje na 3. pozivu IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koje su zajednički organizovale Informativna kancelarija IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija iz Subotice i Grupa za Prvostepenu kontrolu Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija, održane su 12. februara u Subotici i 13. februara 2013. godine u Novom Sadu. Prezentacije sa radionica možete preuzeti ovde:

HUSRB/1203 Tenderski paketi

Poslednja izmenjena i dopunjena verzija paketa za procedure javnih nabavki za projektne partnere iz Republike Srbije dostupna je za preuzimanje od 5. aprila 2013. godine. Navedeni paketi se koriste od dana objavljivanja na Programskoj internet stranici i vaze za sve projekte u fazi implementacije u okviru Drugog (HUSRB/1002) i Treceg (HUSRB/1203) poziva IPA CBC Programa Madjarska-Srbija.

HUSRB/1203 Oslobađanje od PDV-a

Prikupljanje dokumenata za proces oslobađanja od PDV-a

Krajnji rok za pristizanje potrebne dokumentacije je istekao 28. februara 2013. godine u 16h.

Proces oslobađanja od PDV-a

Za registraciju u poreskoj upravi po pitanju oslobađanja od PDV-a potrebno je dostaviti:

a. jedno od dva ovde priložena ovlašćenja po izboru, i to u zavisnosti da li ste vodeći (Leading Beneficiary) ili projektni partner (Project partner).
Napomena 1:
Svaki korisnik (institucija) dostavlja svoj paket dokumenatа.
Napomena 2:
Ova ovlašćenja odštampana na listu koji sadrži memorandum organizacije potpisuju statutarni predstavnik organizacije (dekan, predsednik opštine, direktor i sl.) i osoba na čije ime glasi ovlašćenje.
Napomena 3:
Najviše 3 osobe iz date institucije mogu da budu ovlašćene da potpisuju PPO PDV obrasce, i u tom slučaju je potrebno posebno ovlašćenje za svakog ponaosob.

b. kopiju kartona deponovanih potpisa (KDP) statutarnog predstavnika organizacije.
Napomena 4:
Molimo Vas da obratite pažnju na to da li KDP sadrži komentar samostalnog/kolektivnog prava na potisivanje dokumenata (npr. bankarski KDP). Kolektivno je prihvatljivo samo ako sve navedene osobe potpišu ovlašćenje kao davaoci ovlašćenja.

HUSRB/1002 Smernice o prihvatljivosti troškova i izveštavanju za projektne partnere iz Republike Srbije

Od dana 5. aprila 2013. godine za sve projekte u fazi implementacije na Drugom pozivu IPA Programa prekoranicne saradnje Madjarska-Srbija vaze novoobjavljene Smernice o prihvatljivosti troškova koje mozete preuzeti ovde.

Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije pripremio je uputstvo za projektne partnere iz Republike Srbije na IPA programu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Smernice su namenjene projektnim partnerima iz Republike Srbije koji ostvaruju pravo na finansiranje bilo kao glavni korisnik (Lead Beneficiary) ili projektni partner (Project Partner). Dokument pruža opšti pregled dužnosti i odgovornosti preuzetih od strane projektnih partnera iz Srbije, kao i informacija o prihvatljivosti i vrstama troškova, izveštavanju, obavezama projektnih partnera s obzirom na prvostepenu kontrolu koja se sprovodi u Srbiji.
Pored navedenih smernica, ovde možete da preuzmete i novi Partner report koji važi za 2. IPA poziv prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, kao i set dokumenata koji je pripremila Prvostepena kontrola kako bi Vam olakšala proces izveštavanja:

HUSRB/1002 Prezentacije sa radionica za projektne partnere iz Srbije

Tematske radionice za projektne partnere iz Srbije čiji su projekti prihvaćeni za sufinansiranje na 2. IPA pozivu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koje su zajednički organizovale Informativna kancelarija IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija iz Subotice i Grupa za Prvostepenu kontrolu Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija, održane su od 28. i 30. novembra 2011. godine u Subotici i Novom Sadu. Prezentacije sa radionica možete preuzeti ovde:

HUSRB/1002 Tenderski paketi

Od dana 5. aprila 2013. godine za sve projekte u fazi implementacije na Drugom pozivu IPA Programa prekoranicne saradnje Madjarska-Srbija vaze novoobjavljene Smernice o prihvatljivosti troškova i tenderski paketi koje mozete preuzeti ovde:

HUSRB/1002 Oslobađanje od PDV-a

Za registraciju u poreskoj upravi po pitanju oslobađanja od PDV-a potrebno je dostaviti:
- jedno od dva ovde priložena ovlašćenja, u zavisnosti da li ste vodeći (Leading Beneficiary) ili projektni partner (Project partner), koje potpisuju statutarni predstavnik organizacije (dekan, predsednik opštine, direktor, upravnik i sl.) i osoba na čije ime glasi ovlašćenje,
- kopiju kartona deponovanih potpisa statutarnog predstavnika organizacije.
Najviše 3 osobe iz date institucije mogu da budu ovlašćene da potpisuju PPO PDV obrasce, i u tom slučaju za svakog je potrebno posebno ovlašćenje.

Originalna ovlašćenja slati na sledeću adresu:
Kancelarija za evropske integracije
Nemanjina 34, 11000 Beograd
5. sprat, kancelarija br. 8

Rok za pristizanje ovlašćenja na navedenu adresu je sreda, 14. decembar 2011. godine u 16:00 časova.

Napomena: Novi PPO PDV obrazac korisnicima dostavljamo elektronskom poštom.

HUSRB/0901 Smernice o prihvatljivosti troškova i izveštavanju za projektne partnere iz Republike Srbije

Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija Republike Srbije pripremio je uputstvo za projektne partnere iz Republike Srbije na IPA programu prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Smernice su namenjene projektnim partnerima iz Republike Srbije koji ostvaruju pravo na finansiranje bilo kao glavni korisnik (Lead Beneficiary) ili projektni partner (Project Partner).

Dokument pruža opšti pregled dužnosti i odgovornosti preuzetih od strane projektnih partnera iz Srbije, kao i informacija o prihvatljivosti i vrstama troškova, izveštavanju, obavezama projektnih partnera s obzirom na prvostepenu kontrolu koja se sprovodi u Srbiji.

Važno obaveštenje: Molimo projektne partnere iz Srbije da koriste dokument Smernice o prihvatljivosti troškova i izveštavanju za projektne partnere iz Srbije 1.2 jer on sadrži nekoliko izmena u odnosu na prethodne verzije dokumenta (verzije 1.0 i 1.1).

Pregled izmena između verzija 1.0 i 1.1 možete naći u dokumentu: Pregled Izmena Smernice v.1.1

Obaveštavamo sve projektne partnere iz Srbije da su, prilikom podnošenja izveštaja za II izveštajni period, u obavezi da koriste poslednju, ovde istaknutu, verziju obrasca partnerskog izveštaja (eng. Model Partner Report).

Smernice o prihvatljivosti troškova i izveštavanju za projektne partnere iz Republike Srbije 1.2Pregled Izmena Smernice v.1.1 i pakete tenderskih dokumenata možete preuzeti ovde:

HUSRB/0901 Prezentacije i dokumenta sa radionica za projektne partnere iz Srbije

Tematske radionice za projektne partnere iz Srbije koje je organizovala grupa za Prvostepenu kontrolu Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija, Vlada Republike Srbije održane su od 21.-26. oktobra 2010. godine u Subotici i Novom Sadu.

Prezentacije sa radionica možete preuzeti ovde:
 

U današnje vreme interaktivne mape koristimo mnogo češće nego štampane. Interaktivne mape su praktičnije, dostupnije i informativnije. Pored štampanog Vodiča kroz granične prelaze između Mađarske i Srbije, napravili smo interaktivnu mapu da vam pomogne pri planiranju putovanja preko graničnih prelaza. Kliknite na mapu i uživajte u putovanju kroz region.

Za uvećanje kliknite ovde »

csongrad west-backa north-backa north-banat south-backa central-banat south-banat srem